In 2025 is de beurs van Sjanghai volgens de respondenten het meest geliefd voor een beursgang. 55 procent van hen denkt dat in een buitenlandse beursgang geïnteresseerde bedrijven de Chinese kuststad in overweging zullen nemen, mede omdat in China makkelijk kapitaal zou zijn op te halen.
Op dit moment zou slechts 4 procent van de bedrijven Sjanghai overwegen voor een buitenlandse beursgang. Ook voor de beurzen van Mumbai in India en Rio de Janeiro in Brazilië wordt een opmars voorzien, met een verwachte populariteitsstijging van respectievelijk 33 en 24 procentpunt in 2025. De stijgende populariteit van Sjanghai zal volgens PwC met name ten koste gaan van de beurzen in Londen en New York (NYSE), die bij de respondenten verreweg de meeste aantrekkingskracht genieten.
Kapitaal ophalen
De mogelijkheid om kapitaal op te halen wordt door het grootste deel van de ondervraagden gezien als de belangrijkste factor bij de keuze van een plek voor een beursgang. Dit verklaart met name de populariteit van de opkomende markten. Als op een na belangrijkste factor wordt namelijk de aanwezigheid van analisten en investeerders genoemd. Wat dit laatste criterium betreft scoren de westerse financiële centra nog steeds verreweg de hoogste ogen.
De ondervraagden stellen wel kanttekeningen bij de opkomst van de beurzen in opkomende markten. Een meerderheid vreest de instabiele en soms onduidelijke financiële regelgeving. Ook is een grote minderheid bang voor politieke onzekerheid en staatsinterventie in de economie. Zo zijn buitenlandse beursgangen in China op dit moment nog niet eens toegestaan en oefent de Chinese staat een strikte controle uit over de financiële sector. Banken en verzekeraars zullen de beurzen in opkomende markten daarom vaak nog mijden, schatten veel respondenten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl